Welkom bij AMS Voor tegenpartijen Voor berijders van een LeasePlan auto Verhaalservice Contact met AMS A tot Z
 
 Er wordt met name in de wintermaanden het nodige gespeculeerd over de eventuele gevolgen van het niet gebruiken van winterbanden in bepaalde landen. Daarom even de feiten en wetenswaardigheden op een rijtje.


Overzicht
  • In Duitsland moet een voertuig aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Bij het nalaten hiervan kan een boete worden opgelegd en kan bij een aanrijding leiden tot mede-aansprakelijkheid (circa 20%). Ook zou het zo kunnen zijn dat de bewijslast inzake de aansprakelijkheid wordt neergelegd bij de verkeersdeelnemer die geen gebruik heeft gemaakt van winterbanden. Door het ontbreken van specifieke jurisprudentie op het gebied van winterbanden, blijft het aspect met betrekking tot de schuldvraag vooralsnog een grijs gebied.

  • In Oostenrijk is het vanaf 2008 verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te voeren en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen. Het laatste mag slechts als het geen schade aan het wegdek kan toebrengen.

  • In de Franse wet is het uitgangspunt dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond hiervan kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen en strafrechtelijke vervolging.

  • Winterbanden zijn verplicht in Finland. In Nederland en België is de verplichting niet in de wet opgenomen.

  • Eventuele boetes voor het niet gebruiken van winterbanden worden niet door LeasePlan of de verzekeraar betaald. De boete verschilt per land. Duitsland kent een vast bedrag: € 20, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 40 en 1 strafpunt. In Oostenrijk is de boete € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

  • In veel landen (in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. Voor zover bekend zijn er (nog?) geen WA-verzekeraars die schade uitsluiten indien er geen gebruik is gemaakt van winterbanden.

  • Er zijn wel al enkele verzekeraars die zeggen een aftrek van 20% op de cascoschade te zullen gaan toepassen. Of dit standpunt stand houdt bij een toetsing door de rechter of het klachteninstituut Schadeverzekeringen is nog niet bekend.

  • Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij sneeuw, ijs of gladheid. Er zijn nog geen rechterlijke uitspraken over welke weersomstandigheden dat nu precies zijn. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en u via onze site op de hoogte houden

Klanten die voor het WA-risico via Euro Insurances bij LeasePlan verzekerd zijn, zijn met uitzondering van eventuele boetes, verzekerd van een volledige dekking zonder enige aftrek.

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Naar www.leaseplan.nl